En Sıcak Konular

İbrahim Karagül


İbrahim Karagül
0 0 0000

PKK üzerinden iç hesaplaşma!



5 Şubat'ta başlayan operasyon kapsamında bazıları PKK'nın üst düzey sorumluları olmak üzere 14 kişi gözaltına alındı. Örgütün Avrupa sorumlusu Rıza Altun ile saymanı Nedim Sever de bulunuyordu. Bu çerçevede Fransız polisinin isteğiyle Belçika'da yakalanan örgütün Avrupa'daki önde gelen isimlerden 33 yaşındaki Canan Kurtyılmaz da Fransa'ya iade edildi.

Türkiye'de geniş yankı uyandıran operasyon bugün itibariyle tam bir fiyaskoya dönüştü. Gözaltına alınanlar çok geçmeden serbest bırakıldı. Türkiye'nin talepleri geri çevrildi. PKK'nın faaliyetlerini 1993'te yasaklayan Fransa, operasyon kara para aklama gibi ağır bir ithamla yapılmasına rağmen, geri adım attı. Peki olay nasıl gelişti, hangi gerekçelerle operasyon yapıldı, Fransız seçimleriyle ilgisi neydi, kim kimi ne üzerinden yıpratmaya çalıştı, ona bakalım.

Operasyonun başlangıcı geçtiğimiz yıla dayanıyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iki kişi, bir döviz bürosunda 200 bin euro'yu ABD Doları'nı çevirirken dikkat çekti ve düğmeye basıldı. Söz konusu iki kişi tutuklandı. Yapılan aramada ek olarak 100 bin euro daha tespit edildi.

Soruşturma ilerledikçe polis kapsamlı bir kara para aklama olayına vakıf oluyor ve operasyon başlıyor. Bu kapsamda 800 bin euro'ya daha ulaşılıyor.

Soruşturmalarda 200 bin euro'da koain ve eroin izine rastlanıyor. Polis o andan itibaren hem kara para hem de uyuşturucu üzerinde yoğunlaştı. Örgütün merkezine baskın yapıldı. Sahte belgelerle birlikte 24 bin euro daha ele geçirildi. Ayrıca bilgisayar ve evraklara el konuldu. Türkiye'de cinayetle suçlanan, interpol tarafından aranan ve örgütün Avrupa mali sorumlusu Nedim sever de gözaltına alınır. Canan Kutyılmaz ise yine Türkiye'de bir saldırı nedeniyle interpol tarafından aranmaktadır.

Daha sonra Medim Sever'in Fransız istihbaratıyla ilişkileri ortaya çıkar. Rıza Altun'un yardımcısı Atilla Balıkçı, Fransız istihbaratıyla bağlantıları olduğunu bizzat soruşturmayı yapan hakime bildirdi. Balıkçı, Fransa İçişleri Bakanı ve bu seçimlerin favori cumhurbaşkanı adayı Nicolas Sarkozy'nin politika danışmanı Ermeni milliyetçisi Patrick Deveciyan'la bağlantılarını anlattı.

Fransız istihbaratı, bu görüşmeleri doğruladı. Ancak görüşmelerin örgüte yardım için değil, kontrol için yapıldığını, Fransa'nın turuncu çizgilerini göstermek amacıyla yapıldığını açıkladı. Deveciyan ise, görüşmelerin içeriğini gizlemeyi tercih etti. Kürt dernekleriyle sürekli görüştüğünü fakat bu kişilerle PKK adına görüşme yapmadığını iddia etti.

Gözaltına alınanların serbest bırakılması için, Yeşiller ve Komünist Partisi'nin öncülüğünde sivil toplum örgütleri kampanyalar başlattı. Sonunda gözaltına alınanlar serbest bırakıldı.

Buraya kadar genelde her Avrupa ülkesinde gördüğümüz sahnelerden farklı değil. Ancak Fransa'daki olayın, Cumhurbaşkanlığı çekişmesiyle ilintili olduğu tartışılıyor. Daha doğrusu Fransız devletinin Macar Yahudisi olan ve seçimlerin favorisi gösterilen Sarkozy'yi yıpratmak amacıyla bu ilişkileri deşifre ettiği, terörle ve kara parayla bağlantısını kurarak Sarkozy'yi yıpratmaya çalıştığı belirtiliyor.

PKK operasyonu, sanıldığı gibi, Türkiye'yi de memnun edecek şekilde bir terörle mücadele operasyonu olmayıp, Fransa iç çekişmesinde taraflar arasındaki rekabetin geldiği noktayı gözler önüne sermesi açısından dikkate alınmalı. Operasyonu Fransız istihbaratı başlatır, politika danışmanı Deveciyan üzerinden Sarkozy hedeflenir. Çünkü görüşmeler yapıldığında tarih 2003'tür, o zaman da Deveciyan yine Sarkozy'nin danışmanıdır. Yani İçişlerinde iki numaradır.

Sarkozy, bugüne kadar kendisine yönelik çok sayıda yıpratma,g özden düşürme operasyonunu atlattı. Bakalım Nisan'a kadar daha nelerle yüzleşecek?


yenişafak



Bu yazı 719 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Nisan 2012 Türk-Kürt-Sünni..
    • 30 Mart 2012 Suriye satrancı, İsrail'e askeri üs
    • 16 Şubat 2012 En tehlikeli ihtimal: Ya savaş tersine dönerse!
    • 10 Şubat 2012 Hesaplaşma: Kim kimi tasfiye edecek?
    • 2 Aralık 2011 Bitti Esad, gerçekten bitti..
    • 18 Kasım 2011 Artık, Suriye ile savaş halindeyiz!
    • 9 Eylül 2011 Evet, Tahrir'de konuş! Tarihi değiştir! De ki...
    • 18 Ağustos 2011 İran-Suriye ve PKK: O 'kart' yine masada..
    • 10 Ağustos 2011 Altı saat ne konuştular?
    • 27 Temmuz 2011 Ölüm koalisyonu Haçlı savaşçıları..
    • 22 Temmuz 2011 Avrupa Birliği parçalanıyor..
    • 29 Nisan 2011 Cuma, öfke, kan...
    • 10 Şubat 2011 Barış beklerken savaş gelmesin!
    • 31 Aralık 2010 Bir casusa bu kadar para veriliyor mu!
    • 29 Aralık 2010 İki not ve bir kirli ittifak!
    • 24 Eylül 2010 İsrail-PKK bağlantısı bu işi bozabilir mi?
    • 3 Şubat 2010 Bu toplantı hiç de hayra alamet değil!
    • 17 Aralık 2009 İran-Suudi savaşına doğru mu gidiyoruz?
    • 8 Aralık 2009 Reşadiye'den kim ne mesaj veriyor?
    • 28 Ekim 2009 Birileri tarih yapıyor, bunu kimler yazacak?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,038 µs