Murat Yetkin
0 0 0000
Neler olduğunu söyleyecek var mı?
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül 12 Haziran'da uçak yolculuğu yasağını bitirip Avrupa Birliği ile müzakere başlıklarının ilkini başlatmak için Lüksemburg'a uçarken, Başbakan Yardımcısı ve Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Başkanı Abdullah Gül'ün aklı nerede olacak?
Önceki gün Ankara, Eryaman'da yakalanan kişilerin arasında Özel Kuvvetler'de görevli bir pilot yüzbaşı ile bomba uzmanı bir astsubay da çıktı. Yasadışı örgütlerin hücre evlerini andıran evde silah ve bombalar, bombaları uzaktan kumandayla patlatacak cihazların bulunduğu bildiriliyor. Gelen haberlere göre, arananlar listesinde başka subay ve astsubaylar da bulunuyor.
Gözaltındaki kuşkululardan sivil olanlar, savcı Hamza Keleş tarafından yürütülen soruşturmada Ankara Emniyeti'nin Terörle Mücadele biriminde, asker olanlarsa Merkez Komutanlığı'nda tutuluyor.
Yakalananların kendilerini Atabey Gerilla Grubu olarak adlandırdığı, polis kaynaklarınca verilen bilgiler arasında.
Gerilla sözcüğü dünya dillerine İspanyolca savaşçı sözcüğünden bozuşarak girmiş. Siyasi-stratejik amaçlarla yürütülen gayri nizami savaşı anlatıyor. Vietnam, Küba devrimleri, tipik gerilla savaşı örnekleri. PKK'nın yürüttüğü kanlı savaş, şu son uzaktan kumandayla bomba patlatma aşamasına dek, gerilla savaşı kavramı içinde sayılabilir. Keza, ABD tarafından Soğuk Savaş başlarında, 1950'lerde geliştirilip, NATO doktrini haline gelen savaş türü de, Silahlı Kuvvetler tarafından çevrilip kullanılan el kitaplarında 'Gerilla savaşı' olarak tarif edilmiş. Muhtemel bir Sovyet işgalinde, işgal edilmiş topraklarda kendilerini gizleyip, daha önceden belli noktalara gizlenmiş silah depolarını kullanarak işgalciyi sırtından vuracak gerilla birlikleri örgütlemek amaçlanmış. Bu savaşta askeri, sivil ve sivil görünümdeki askeri (yani örneğin remsi olarak ordu, ya da polis ile ilişkisi kesilmiş) elemanların tamamı kullanılabiliyordu. (Kontr-gerilla kavramının tam olarak bunu anlattığını 3 Aralık 1990 günü Genelkurmay'da verilen brifingde öğreniyorduk. Brifing, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necip Torumtay'ın Irak Savaşı'na girip girmeme konusunda Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile anlaşamaması sonucu istifasıyla bitirilememişti.) ABD Başkanı George Bush'un Türkiye'nin komünizmin eline düşmemesine yardımcı olduk demesi boşuna mıydı sizce?
Konuyu dağıtmayalım: Özetle, birileri kendisine gerilla diyorsa, orada siyasi-stratejik bir amaç var demektir. Eryaman çetesinin evinde bulunan malzemeler arasında Başbakan Tayyip Erdoğan ve AK Parti yönetiminden Cüneyd Zapsu'nun evlerine ait krokilerin, Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya ait ve nihayet, olaya magazin boyutunu da katmak için, Türk milletini yozlaştırmakla suçlanan Mehmet Ali Erbil'e ait bilgiler çıktığı, henüz doğrulanmasa da gelen haberler arasında.
Şimdi sorularımızı soralım.
Bu çetenin Danıştay saldırısıyla bir ilgisi var mıydı? Birinci soru bu.
Danıştay saldırısının kilit ismi olduğu öne sürülen Ayhan Parlak'ın, Eryaman çetesinin yakalandığının ertesi günü gelip teslim olması rastlantı mıydı? İkinci soru.
Dün Akşam gazetesi, Eryaman çetesiyle ilgili bilginin kendilerine sanki Genelkurmay'dan sızdırılıyormuş görüntüsüyle ulaştırıldığını açıkladı. Gazeteye bu bilgiyi kamuoyuyla paylaştığı için teşekkür etmek gerek.
Üçüncü soru: Birileri bütün bu işleri askerin yaptığı izlenimi oluşturmak mı istiyor?
Dördüncü soru: Neden son zamanlarda ortaya çıkarılan silahlı grupların içinde bu kadar çok asker, ya da emekli asker adına rastlanıyor. Bu durum kamuoyu gözünde ayrıcalıklı bir yere sahip Türk ordusunu rencide etmiyor mu?
Beşinci soru: Genelkurmay bir açıklama yapmayı düşünüyor mu? Hükümet bir
açıklama yapmayı düşünüyor mu?
Bir son soru: AB Başmüzakerecisi Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Gül ile birlikte Lüksemburg'a uçarken, Hazine Bakanı Ali Babacan'ın aklı nerede olacak? Malum, bütün bu gelişmeler Türkiye'nin ne AB ile ilişkilerine, ne de ekonomiyi istikrara kavuşturma çabalarına faydalı oluyor.
Yazının başındaki soruların yanıtlarını bulmak, Gül ve Babacan'a düşüyor.
Bu yazı 1,107 defa okundu.
Diğer köşe yazıları
Tüm Yazılar
-
22 Mart 2012
İki önemli mesele
-
15 Mart 2012
Türkiye'nin yeni deniz stratejisi üzerine
-
23 Aralık 2010
Şahin'den çağrı: Siyasi partiler yasası değişmeli
-
11 Aralık 2010
Üniversitelerde ikinci 68 mi?
-
5 Aralık 2010
Ankara'dan Tel Aviv'e: Özür insani-siyasi diye ayrılamaz
-
21 Kasım 2010
'Diyarbakır'da 3. bir yol açabiliriz'
-
19 Kasım 2010
'Füze kalkanında mutabakata yakınız'
-
15 Kasım 2010
2010 model Ecevit çıkışı
-
7 Kasım 2010
Hem AK Parti hem de CHP'de merkeze açılım
-
23 Ekim 2010
Bedelli görüşülmedi ama söz siyasetin
-
18 Ekim 2010
Gül ve Demirel'le dinleme üzerine
-
3 Ekim 2010
Siyaset sahnesinde bu kez çok güzel hareketler var
-
30 Eylül 2010
ABD, Irak sınırında güvenlik şeridine destek verdi
-
26 Eylül 2010
Bilim dünyasına biraz daha ilgi
-
16 Eylül 2010
CHP'nin hatası ve faturası
-
11 Eylül 2010
Öcalan 'boykot' dedi, tansiyon yükseldi
-
30 Temmuz 2010
Kılıçdaroğlu: Geçmişteki yanlışları telafi ediyoruz
-
25 Temmuz 2010
Orduda değişim
-
22 Temmuz 2010
Başbakan hesaplaşacaksa madde 35 ve YÖK'ü kaldırsın
-
20 Temmuz 2010
AB elçisi: Yeni bir İran istemiyoruz
Yorumlar
+ Yorum Ekle