En Sıcak Konular

Yasin Aktay


Yasin Aktay
0 0 0000

Derin devletin basit işleri



Her tarafından sığlık akan yasadışı bir kurumsallaşmaya bir derinlik yakıştırılıyor ya ben de ona yanıyorum.

Her nasılsa derinlik kavramından dolayı insan bir olumluluk, bir seviye beklentisi içine giriyor. Devlet dediğimiz şey de kutsallaştıkça, ulvileştikçe onu derinlere gönderiyoruz. Aslında devletin derinliği ile devletin yüceliği simetrik veya orantılı olarak artar. Devlet ne kadar kutsal, yani ne kadar yüce ise o kadar da derindir.

Bu, sanırım modern dünyada ya Hegel'in insanlara attığı veya devlet adına hareket edenlerin Hegel'e attıkları en büyük kazıklardan biri. Devletin en basit işlerini bile derin ve ulvi bir aklın tezahürü olarak anlamayı telkin eden bir felsefeydi Hegel'inki. Bu sayede devlet, yaptıkları sorgulanıp hesap sorulacak bir şey olmaktan çıkıp hikmet-i hükümeti üzerinde düşünülecek, anlaşılmaya çalışılacak bir ilahi açılım haline geldi. Devlet herkesin en net şekilde anlayacağı rutin yollarda seyrettikçe ortada yorumlanacak bir şey kalmıyor. O yüzden devletin derinliğini hissettirebilmek için akıl karıştırıcı, “rutin-dışı” işlere yönelmesi lazım.

Bu da devlet adına hareket edenlerin derinlik takıntısının nereden kaynaklandığını galiba biraz daha iyi açıklıyor. Devlet olmanın oldukça insani, beşeri, dünyevi sınırlarıyla yetinmeyip daha ulvi, daha göksel bir rütbeye göz dikmekle alakalı bir durum sözkonusu oluyor. Devlet işlerine biraz gizem katmak gerekiyor. Yoksa fazla ele ayağa düşmüş oluyor.

Devletin rutin işleri, açık ve şeffaf işleri hiç kimseye hiçbir imtiyaz tanımıyor çünkü. Hiç kimseye kendi otoritesini diğerininkinden nitel anlamda daha üstün tutmasına hiçbir gerekçe bırakmıyor.

Bir tür tanrılaşma isteğidir derin devlet iradesi.

Devlet istediği kadar laik olsun. Devlete bulaştırılmaya çalışılan kutsallıklar onu yukarıya doğru uçurmaya çalıştıkça bir de derinlik kazandırmaya çalışıyor.

Özü itibariyle beşerî olan, bütün boyutlarıyla insani ve dünyevi olan devlete ilahilik ve derinlik kazandırmaya çalışan her hareket devleti daha da basitleştirmekten başka bir sonuç vermiyor. Bir insanın veya bir kurumun ilahileşme isteği, tanrılaşma iradesi sadece alçaklıktır. İslam'daki karşılığı da şirktir. Şirk ise en büyük zulümdür. İnsana en çok yakışan insanlıktır çünkü.

Derin devlet ilahileştikçe her gün onun anlaşılmaz “rutin-dışı”, gizem dolu hareketlerini tefsir etmek gerekir. Zira derin devlet açık ve muhkem konuşmaz. Üstelik onun hal ve hareketlerini her önüne gelen anlayıp yorumlayamaz. Derin devletin vahyettiği müteşabih mesajlardan teba için ne lazım geldiğine de yetkili ve icazetli birileri kara verir.

Bu yetkiyle konuştuğu belli biri, geçtiğimiz günlerde derin devleti “toprak kaybetmeme iradesi” diye tanımlanmış. Bu sayede.şu ana kadar derin devlet adına ortaya çıkan bütün “rutin-dışı” işleri aklayıp paklayan bir tanıma daha kavuşmuş olduk. Ama daha önemlisi, bu tanım, bugün toprak meselesinde karşı karşıya olduğumuz en büyük tehlikenin de derin devletin bu basit işlerinden kaynaklandığını “hatırlatmayı farz kılıyor”.

Kibarlık edip “basit işler” dediğim bu “rutin-dışı işlere” Mümtaz'er Türköne sözünü sakınmadan “eşkiyalık” diyor. “Derin devlet tam anlamıyla devletin de düşmanı. Neden? Eşkıyâlıkla devlet yönetilemez, devlet çıkarları korunamaz da ondan.... Derin devlet, yani devlet görevlilerinin eşkıyâ yöntemleri kullanması, devletin kendisini var eden hukuku yok eder ve onu bir muz cumhuriyeti kadar itibarsız ve değersiz hale getirir. Bu yüzden bir devletin varlığına yönelik en yakın ve büyük tehdit “derin devlet”tir.”

Şu âna kadar derin devlete mal edilen işlerin toplamına bakıldığında, Türkiye'nin derin devletten başka bir düşmanının olmadığını söyleyebiliriz. Derin devletin bu basit işleri yüzünden belki toprak kaybımız olmadı, ülkemiz de coğrafi anlamda bölünmedi, ama Alevi-Sünni, Türk-Kürt, laik-anti-laik, ulusalcı-açılımcı gibi unsurları birbirinden nefret eden, birbirleriyle duygusal anlamda apayrı coğrafyalarda uzak düşmüş bir topluma ulaştık.

Derinleştikçe basitleşiyor, basitleştikçe bölücü, yıkıcı bir hal alıyor devlet aygıtı. Ayaklarının yerden kesilmemesi gerekiyor. Devletin, gökten yere indirilmesi, bir hukuka oturması hepimiz kadar devletimizin bekası açısından da tek yoldur

yenişafak



Bu yazı 901 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 16 Temmuz 2012 Suriye bağlamında dış politika bilançosu
    • 9 Temmuz 2012 Suriye'nin geleceği Mısır'dan görünüyor
    • 30 Nisan 2012 YÖK'te Katsayı uygulaması mı hortlatılıyor?
    • 14 Nisan 2012 Soruluyor nitekim ve taşlar yerine oturuyor
    • 25 Mart 2012 Facebook devrim yapar mı?
    • 14 Ocak 2012 Darbelere karşı bile bir konsensumuz yokken
    • 9 Ocak 2012 Kafa karıştırsa da, halkın sesine kulak vermek...
    • 5 Aralık 2011 Konferanslar arasında Türkiye'nin değişen ufku
    • 14 Kasım 2011 Revaklar meselesi
    • 8 Ağustos 2011 Güç ve ahlak sorunu
    • 6 Ağustos 2011 YAŞ'ta hesaplaşma yerine helalleşme
    • 25 Temmuz 2011 Öcalan'ın anlama sorunu
    • 18 Temmuz 2011 Cahiliye
    • 25 Nisan 2011 Kalpsiz bir dünyanın kalbi: Kutlu Doğum
    • 14 Şubat 2011 Mısır'dan bakınca çeşitlenen Türkiye modeli
    • 31 Ocak 2011 Devrim dalgalarını sen, oyun mu sandın?
    • 24 Ocak 2011 Endişeler ve yaşanmış tecrübeler
    • 27 Aralık 2010 Almanya'ya işçi göçünün 50. Yılı
    • 20 Aralık 2010 Kürt meselesinde siyasetin dönüşü(mü)?
    • 22 Kasım 2010 İktidar hevesi

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,079 µs