En Sıcak Konular

Bilal Çetin


Bilal Çetin
0 0 0000

301. madde değişir mi?



301. madde yeni Türk Ceza Yasası yürürlüğe girdiği günden beri tartışma konusu. AB reformları çerçevesinde yapılan anayasa değişiklikleri, Türk Ceza Yasası’nda özgürlükçü bir anlayışla yapılan düzenlemeleri, yasanın bu tek maddesi gölgelemeye yetiyor.

Çünkü mahkeme Hrant Dink’i 301. maddeyle yargılayıp mahkum ediyor; Orhan Pamuk, Elif Şafak gibi başka yazarlar, aydınlar hakkında da bu maddeden davalar açılıyor. Adliye koridorlarında fanatik milliyetçilerin sözlü ve fiziki saldırılarına uğruyorlar, fanatiklerin boy hedefi haline getiriliyorlar. Ve son olarak da Hrant Dink öldürülüyor...

Bu cinayetle birlikte baştan beri hem ülke içinde hem de AB’de eleştirilere hedef olan 301. maddeyle ilgili tartışmalar boyut değiştiriyor.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, düne kadar bu madde ile ilgili eleştirileri haksız buluyordu. Sorunun 301. maddeden değil, 301. maddenin uygulamasındaki aksaklıklardan kaynaklandığını söylüyordu. Özetle yasayı değiştirmenin yetmediğini, kafaları, hakim zihniyeti de değiştirmek gerektiğini söylüyordu Çiçek. Yani savcılara çağrı yapıyordu. Maddenin açıkça hakaret ve aşağılama amacı taşımayan düşünce açıklamaları nedeniyle dava açılmasını öngörmediğini söylüyordu. Bunu gözönüne alarak düşünce açıklamalarına karşı yapılan suç duyurularını ciddiye alıp dava açmayın, demeye getiriyordu.

Ama maddenin aynen korunması gerektiği görüşündeydi.

Aslında hükümet de farklı düşünmüyordu.

Her ne kadar AB nezdinde sorun yaşansa da hükümetteki hakim görüş şöyleydi:

“Bu maddenin benzeri bütün AB ülkelerinde var. Bizde de olmalı. Ancak bizdeki sorun uygulamadan kaynaklanıyor. Uygulamaya ilişkin yargı içtihadı tam olarak oturduğunda bu şikayetler ortadan kalkar. Eğer sorun devam ederse o zaman bakarız...”

Ancak şimdi öyle anlaşılıyor ki Hrant Dink cinayeti bu yaklaşımı değiştiriyor. Yaklaşım değişikliğinin ilk sinyali Adalet Bakanı Cemil Çiçek’ten geldi, soru üzerine “Hrant Dink’in cenazesinden sonra konuşuruz bunları” diyerek değişiklik yapılabileceği mesajını önceki gün verdi Çiçek.

Dün de Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül bu konuda şu önemli açıklamayı yaptı:

“301. maddeden dolayı bazı problemlerin yaşandığını görüyoruz. Bu yasada bazı değişiklikler yapılması gerektiğini de görüyoruz. Bunun için sivil toplum örgütleriyle yakın temas içindeyiz. Hükümet olarak hiç kimsenin düşüncesini ifade etti, fikrini söyledi diye hapse girmesini istemeyiz...”

Daha önce de 301. madde tartışmaları alevlendiğinde, yazarlar-aydınlar hakkında bu maddeden peş peşe davalar açıldığında yükselen tepkiler üzerine de hem Başbakan Erdoğan hem de Abdullah Gül benzeri açıklamalar yapmış, “bize öneri getirin” demişlerdi. Fakat aradan aylar geçmesine karşın hiçbir somut adım atılamadı. Hem de AB’den gelen onca baskıya rağmen.

Şimdi Hrant Dink’in öldürülmesi üzerine hükümetin harekete geçeceği anlaşılıyor. 301. madde değişecek gibi.

Yasa maddesini değiştirmek kolay. Yeter ki Tayyip Erdoğan “değiştirelim” desin. AKP bu düzenlemeyi 2 saatte TBMM’den geçirebilir. Ama sorun onunla çözülmüyor ki.

Türkiye’nin daha önemli sorunu, Çiçek’in hep vurguladığı gibi; farklı fikirlere tahammül edemeyen yasakçı zihniyeti değiştirmekte...

O nasıl olacak?


vatan



Bu yazı 969 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 2 Aralık 2009 PKK açılım sürecini dinamitliyor...
    • 8 Mart 2009 Baykal’a göre AKP’nin başarı çıtası yüzde 52’de...
    • 25 Ocak 2007 301. madde değişir mi?

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,884 µs