En Sıcak Konular

Mustafa S. Tüter



Mustafa S. Tüter
0 0 0000

Suikastın MİT’e dönük mesajı



Hrant Dink suikastını pek çok açıdan, çeşitli boyutlarıyla değerlendirmek mümkün gözüküyor. Sanki birileri tek bir hamleyle pek çok sonuç almak istemiş gibi.

Olay uluslararası ilişkiler bağlamında Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı “Ermeni soykırımı” ve Irak meseleleriyle ilişkilendirilebileceği gibi, AB konusunda yavaşlayan süreçle de bağlantılı olarak çözümlenebilir.

Mesele başka bir boyutta Hrant Dink’in Ermeni meselesiyle ilgili Türkiye ve Ermeni diasporası arasında edindiği “özel aktör statüsü”nün yok edilmesi olarak da okunabilir.

Yaşanan bu suikast olayına nereden bakılırsa bakılsın açık olan bir şey var. O da suikastın siyasi nitelikte olduğu ve siyasi mesajlar içerdiği. Mesajların gönderildiği adresler ise birden çok ve çeşitli. Ancak verilmek istenen bütün mesajları toparlayan ve birleştiren açık ve seçik olan anlam şu: Demokrasinin Türkiye’de gelişmesini istemeyen güçler gerektiğinde güç kullanabilir. Bunu yaparken de seçtikleri hedefin mükemmelliği mesajı verenin güç, kudret ve kabiliyetini yansıtır cinsten oluyor. Yani aynı zamanda güç gösterisi ve buna bağlı bir gözdağı söz konusu. 

Peki, mesajı veren tek bir kişi veya tek bir güç odağı mı? Hayır, mesajın adresleri çeşitli olduğu gibi mesajın sahipleri de birden çok. Fakat aynen hedeftekilerin Türkiye’de demokrasiden yana olan ve onun gelişmesi için çaba sarf edenler olduğu gibi, olayı tertipleyenler de demokrasinin gelişmesinden rahatsızlık duyan demokrasi karşıtları. 

Şimdi gelelim Hrant Dink cinayetinin içerdiği mesajın çok çeşitli adreslerinden biri olan MİT’le olan ilişkisine. Malum olduğu üzere bundan iki hafta önce MİT Müsteşarı Emre Taner’in yaptığı açıklama Türkiye’de gündemi değiştirmişti. Taner’in yaptığı açıklama çok tartışıldı ama galiba tam olarak anlaşılmadı. Yapılan açıklama çoğunluk tarafından Irak’ta yaşananlar ile ilgili bir uyarı olarak yorumlandı, diğerleriyse ya Müsteşarı net olmamakla suçladı ya da söylediklerini çok genel buldu. Oysa Taner’in açıklamasında gizli olan mesaj şuydu: MİT toplumun farklı kesimleriyle buluşmak zorunluluğunu hissediyor ve bunun için de gerekli yapılanma içine giriyor. Yani, dünyada yaşanan gelişmelerle beraber pek çok modern kurumda olduğu gibi MİT de sivil topluma açılıyor. Bu önemli mesajı anlamakta güçlük çekenler MİT’in halktan yardım talep etmesini bile teşkilatın bir acziyeti olarak yorumladılar. Ya da eski MİT emekli yardımcısı Cevat Öneş’in Kürt sorununu tartışan konferansa katılarak “Türkiye bütünlüğü içindeki çözümü önemsiyorum” demesi de tam olarak anlaşılmadı. Halbuki, işin gerçeği, İstihbarat Teşkilatı’nın hem organizasyon şeması hem de organizasyon kültüründe gerçekleşmesi gereken yenilenmenin altını çizerek gösteriliyordu.

Bu açıklamanın kamuoyu tarafından anlaşılmaması bir yana MİT’in yeni yapılanma içine girmesinden tedirgin olanlar harekete geçtiler. Aslına bakılırsa MİT’in modernleşme, sivilleşme ve demokratikleşme yolunda kendine bir yön tayin etme çabası eski MİT Müsteşarı Sözmez Köksal’dan beri devam ediyor. Köksal’ın teşkilat içinde bir takım değişikliklere girişmesinin içeride ve dışarıda örgütlü bir tepki ile karşılaştığı biliniyor.

MİT’in sivilleşmeyi ve demokratikleşmeyi esas alan ve halkla bütünleşmeyi amaçlayarak sivil toplumun istihbarat alanında da sürece dahil edilmesi şeklindeki yeni vizyonu, teşkilat içinde ve dışında bir kesim tarafından “durumdan vazife çıkaracaklar” için sağlanan bir fırsat olarak görüldü. Bu yüzden de ciddi bir dirençle karşılaşıldı. Teşkilatın yeniden organize olması dolayısıyla meydanı boş bırakma ihtimalinden duyulan korku bazılarını demokrasinin ertelenmesini tercih etmeye götürmüş olmalı. Ya da bu korku ve tedirginlikleri okuyan bazı başka güçler Hrant Dink suikastını gerçekleştirmek için kendilerinde cesaret buldular. İçerdeki tereddütler dışarının vurucu hamle yapmasını kolaylaştırdı.

Son olarak Hrant Dink suikastı istihbaratın zaafını ortaya çıkarmak açısından da manidardı. Yani söylenmek istenen siz bırakın böyle yeni vizyondan falan bahsetmeyi, isthbaratın geleneksel işlevini bile yerine getiremediniz dedirtmek. Belki yine altının çizilmesi gereken nokta elbette ki Hrant Dink suikastının sadece MİT’e mesaj verme gayesiyle gerçekleştirilmiş olmadığı gerçeği. Ama zaten olayları tek bir sebep ya da sonuca bağlamak, yanlış düşünmenin en önemli göstergesi olmalı. Önemli olan olayların ne gibi süreçlerin içinden çıktığı ve ne tür süreçlere yol açtığını görebilmek.



Bu yazı 1,306 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 20 Ocak 2007 Suikastın MİT’e dönük mesajı
    • 14 Ekim 2006 Fransa’nın horozu
    • 8 Ekim 2006 Filistin’de neler oluyor?
    • 21 Eylül 2006 Cemaat toplumu olmak
    • 5 Eylül 2006 İran’a asker göndermek…
    • 25 Ağustos 2006 Mezhepçi hassasiyetleri kaşımak
    • 18 Ağustos 2006 Lübnan bugün daha güçlü…
    • 14 Ağustos 2006 Araplar bizim neyimiz olur?
    • 28 Temmuz 2006 Çözümün anahtarı İsrail’de!

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,029 µs