En Sıcak Konular

Hasan Celal Güzel


Hasan Celal Güzel
0 0 0000

ABD'nin Kürt oyunu



Yazının başlığına 'Batı'nın Kürt oyunu' da diyebilirdik. Ancak, AB'nin Türkiye'yi istismar ederek Kürt konusundaki dayatmalarını saklı tutmak şartıyla, son dönemde ABD'nin Kürtler üzerindeki oyunlarının daha fazla ön plana çıktığı söylenebilir.
Hep yazıyoruz: Aslında Kürtler Amerikalıların umurunda bile değildir. Onlar için önemli olan, petrol kuyularının başına ucuz jandarmalar dikmek ve Ortadoğu'da İsrail'e Araplara karşı müttefik kazandırmaktır. Nitekim, İsrail subaylarının Kuzey Irak'ta peşmergeleri nasıl eğittikleri ve ABD ile İngiltere'nin Kerkük petrolleri üzerindeki hesapları açıkça ortaya çıkmıştır.
60'lı yıllarda 'barış gönüllüleri' adıyla Güneydoğu'da çalışan Amerikan servis elemanlarıyla, 'Çekiç Güç'ün şemsiyesi altında Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren 'NGO'ların birbirinden farkı yoktur. Ortadoğu petrollerinin peşinde, Anglosakson ve Fransız emperyalizminin Lawrence'i, Binbaşı Noel'i ne ise, çuvalcı Albay Mayville de odur. Esasen, 1990'lı yıllarda iki kutuplu dünyanın sona ermesiyle birlikte, boşta kalan bütün Batılı istihbaratçıların Türkiye'ye ve Ortadoğu'ya gönderildikleri, bizzat eski CIA Başkanı'nın itirafıdır.
Kırk yıl önce Molla Barzani'ye kucak açan ABD ile Mesud Barzani'yi Beyaz Saray'da ağırlayan ABD'nin oynadığı 'Kürt kartı' hiç değişmemiştir. 1991 Körfez Krizi'nde kendisini kayıtsız şartsız destekleyen Özal'ın Kuzey Irak harekâtı teklifine karşı sırtını dönen baba Bush ile 2003 Irak İşgali'nde peşmergelerin hâmisi kesilen oğul Bush arasında hiçbir zihniyet farkı bulunmamaktadır.
* * *

Bütün bu tarihî hakikatleri bilerek 1 Mart Tezkeresi ile Türkiye'nin, önüne çıkan tarihî fırsatı değerlendirememesi, ABD'ye 'Kürt oyunu'nu geliştirme imkânı tanımış ve Türkiye'nin elini kolunu bağlamıştır. Halbuki, Türkiye'nin Irak'taki askerî mevcudiyeti, ABD'nin bu oyununu engellemenin tek yoluydu.
Tezkere'nin reddinden sonra ABD, Türkiye'nin kendisini aldattığı gerekçesiyle 'Kürt oyunu'nu hızlandırmış; Irak'ta 34. paralelin kuzeyinde Türkmen bölgesinin de bulunduğu kesimi tamamen peşmergelere teslim etmiş ve Türkiye'yi Irak'ın ve Ortadoğu'nun dışında bırakmıştır. Türkiye'nin ilan ettiği 'kırmızı çizgiler'i peşmergelere çiğneten ve Türk askerinin başına çuval geçiren ABD, Türk yöneticileri tatlı-sert politikalarla uyutmasını bilmiştir.
İsrail'in Lübnan'ı işgali sırasında, iyice kuduran PKK'ya karşı bir 'sınır ötesi harekât'a hazırlanan Türkiye; PKK'nın ateşkese(!) yöneltilmesi Bush'un ve Rice'ın telefonları ve 'koordinatörlük' aldatmacasıyla uyutulmuştur. ABD'nin PKK konusundaki vaatleri bir yana, bilakis Talabani ve Barzani ile birlikte perde arkasında PKK'yı desteklemesi, 'Kürt oyunu'nun bir parçası hâlinde değerlendirilmelidir.
* * *
ABD'nin 'Kürt oyunu'nu bozmanın çaresi, buna karşı cesur, atak ve inisiyatifi elde tutan bir politika uygulanmasıdır. Bu konuda Türkiye 'nin manevra kabiliyeti sanıldığının çok üzerindedir. Hemen birkaç hususu sıralayalım:
1. Başbakan'ın Grup Konuşması'nda belirttiği 6 noktadaki görüşleri, ABD'ye resmen bildirilmelidir.
2. Bu görüşler çerçevesinde Türkiye, taraflar nezdinde temaslarına başlamalıdır.
3. Türkiye, terör koordinatörlüğünün netice vermediğini bildirerek bu mekanizmayı sonlandırmalıdır.
4. Türkiye, Türkmen varlığının korunması ve Anayasal teminat altına alınması noktasından taviz verilmeyeceğini; aksine gelişmeleri müdahale sebebi sayacağını ABD'ye ve kukla Irak yönetimine iletmelidir.
5. 'Sınır ötesi operasyon' gerçekleştirmeli ve PKK yuvaları temizlenmeye çalışılmalıdır.
Bütün bunlardan daha önemlisi ise, Türkiye'nin ABD ile temasa geçerek Irak'ta düzeni sağlama konusunda talepte bulunmasıdır.
Son olarak şu hususu altını çizerek kaydedelim ki, Başbakan'ın bu konuşmasından sonra Türkiye gene olaylara seyirci kalmaya devam ederse, artık hiçbir itibarı kalmayacak ve kendi sınırlarını dahi korumaya muktedir olamayacaktır.
Genelkurmay'a da, artık 'irtica safsatası'nı ve 'Lokmacı Kapısı'nı bir yana bırakıp Türkiye'nin millî güvenliği ve menfaatleriyle ilgili konularla meşgul olmasını tavsiye ediyoruz.



Bu yazı 1,115 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 27 Mayıs 2012 27 Mayıs'ın hesabı sorulmalıdır
    • 5 Mayıs 2012 Darbeciler! Ordu artık hizmetinizde değil...
    • 29 Ekim 2011 Dikkat! PKK'nın tuzağına düşmeyelim
    • 3 Aralık 2010 Hedefteki ülke: Türkiye
    • 26 Ağustos 2010 Kardeş Pakistan'ın yardımına koşmalıyız
    • 27 Haziran 2010 Oyunun hedefinde iktidar ve Başbakan var (2)
    • 17 Haziran 2010 Terör ve politika
    • 27 Mayıs 2010 50 yıllık utanç: 27 Mayıs
    • 13 Mayıs 2010 Rusya ile tarihî anlaşma
    • 6 Mayıs 2010 CHP-MHP-BDP koalisyonu
    • 20 Nisan 2010 Kıbrıs'ta beklenen sonuç
    • 16 Nisan 2010 'Nerede muhabbet, orada Muhammed'
    • 11 Nisan 2010 CHP ve MHP'ye son Anayasa çağrısı
    • 8 Nisan 2010 Baykal'ın uzlaşma teklifi üzerine
    • 25 Mart 2010 Anayasa reformuna neden karşı çıkıyorlar? (1)
    • 12 Mart 2010 12 Mart Muhtırası
    • 4 Mart 2010 Ermeni iftiraları konusunda bayatlamış Amerikan politikası
    • 21 Şubat 2010 AK Parti'yi kapatma hazırlıkları
    • 31 Ocak 2010 Fişleme üzerine...
    • 21 Ocak 2010 Bu iddialar cevapsız bırakılamaz

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,699 µs