En Sıcak Konular

Aslı Aydıntaşbaş


Aslı Aydıntaşbaş
0 0 0000

Baykal neden Lübnan'da?



Geçen hafta siyasetin zirvesindeki kavga tüm hışmıyla devam ederken, birileri gelip "Pek yakında Deniz Baykal ve Tayyip Erdoğan'ı aynı amaç uğruna çabalarken göreceksin" dese, inanmazdım.
Oysa Sosyalist Enternasyonal'in özel oturumu için Deniz Baykal'la birlikte Beyrut'tayız ve CHP liderinin nihai hedefi, bir hafta önce İran ve Suriye'yi turlayan Erdoğan'ınkinden pek farklı sayılmaz: iç savaş girdabına sürüklenen Lübnan'ı ayakta tutmak...
Aslında sabahın kör karanlığında, CHP tarafından kiralanan özel uçakla Esenboğa'dan kalktığımızda, sohbet Çankaya ve erken seçimden açılmıştı. Ancak bir saat sonra Kıbrıs'ı geçip alçalmaya başladığımızda, Ankara koridorları yavaş yavaş flulaştı. Bir anda Ortadoğu'nun en medeni ve en dertli şehirlerinden birindeydik ve burada olup Beyrut'un hüzünlü büyüsüne kapılmamak elde değildi.
Baykal'ı otelde karşılayan, Ortadoğu'nun efsanevi isimlerinden Dürzi lider Velid Canbulad oldu. Aradan geçen yıllar, toplantıya ev sahipliği yapan bu patlak gözlü adamın karizmasından hiçbir şey götürmemişti. Onur Öymen'in dikkatli bakışları altında Baykal, Hizbullah'ın hükümetten çekilmesinin sakıncalarından konuyu açtı. Canbolat, "Asıl mesele Hariri suikasti; uluslararası mahkemenin hala kurulamaması. Ne olduğu ortada. Soruşturma devam etse, Suriye'de üst düzey birilerine uzanacağı kesin."
İş dış politikaya gelince Baykal son derece temkinli ve "dengeci" bir üsluba büründü. Bizim Dışişleri'ne yakışan bir refleksle "Ancak o zaman da Suriye destabilize olur, bölgeyi olumsuz etkiler" dedi. Canbolat ise "Ne yapalım. Adamlar bizi bir bir öldürüyor. Onlar destabilize olmasın diye biz mi ölelim" cevabını verdi.
Aslında orada birkaç saat kalıp "iç geçirmemek" elde değildi. Biraz sonra yanımıza, geçen hafta oğlu bir suikaste kurban giden Lübnan'ın eski başbakanı Beşir Cemayel geldi. Ardından bodyguard'larıyla babasını kaybeden Saad Hariri dalıverdi lobiye. Cemayel'e, sımsıkı sarıldı. Kahve molasında, orta yaşlı bir bayan Baykal'a merhaba dedi. Tanıştıklarında kendisinin kabinede bakan olduğunu, kocasının ise suikastte ölen eski cumhurbaşkanlarından Rene Muawad olduğunu öğrendik. Odanın bir kenarında, tüm heybetiyle oturan sarışın kadın, suikastten zor kurtulan ünlü gazeteci May Chidiac'tı.
Kısacası masanın etrafındaki birçok kişi, Lübnan'ın bağımsızlığı için bedel ödemiş insanlardı. Kızgındılar. Açıkça Suriye'yi suçluyor, ülkelerinden elini çekmesini, istiyorlardı. Genç Hariri, "Gün ışığında cinayet işleyenler, hesap sorulmadan kurtuluyor" diyordu. Canbulat, geçen haftaki suikasti hatırlatarak "Pierre en son öldürülen, ama hepimiz biliyoruz ki son kurban olmayacak" diyordu.
Ben ise toplantı salonuna girmeden Baykal'ın Onur Öymen'e dediğini düşünmekteydim. CHP lideri, Yorgo Papandreu dışında fazla Avrupalının rağbet etmediği toplantının kokusunu hemen almış, "Onur, galiba Hizbullah karşıtı bir tezgahın içine çekilmeye çalışılıyoruz" demişti. Gerçekten de karşımızdakiler, yalnız acılı insanlar değil, Lübnan'daki Hizbullah karşıtı cephenin liderleriydi. Baykal ise Lübnan ve Ortadoğu'nun geleceğinde dengelerin değişeceğinden, Hizbullah ve Şiilerin yükseldiği bir dönemde Türkiye'nin alenen taraf olmasının sakıncalı olacağı düşüncesindeydi.
Dedim ya, bir hafta önce Erdoğan ve Baykal aynı hedef için uğraşıyor deseler, hayatta inanmazdım.



Bu yazı 917 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 12 Ağustos 2012 ‘Esad sonrası’ için adımlar
    • 19 Ekim 2011 Hamas’lıları neden aldık?
    • 3 Ekim 2011 Alman vakıfları Türkiye’yi bölecek mi?
    • 1 Kasım 2010 Öcalan Kandil’den ne istiyor?
    • 28 Ekim 2010 Önder Bey, apartman yöneticiliği mi bu?
    • 16 Ağustos 2010 PKK’da neler oluyor?
    • 17 Mayıs 2010 CHP, CHP’ye karşı
    • 26 Ağustos 2007 Bilmeyenler ülkesi
    • 28 Haziran 2007 Büyükanıt ne demedi?
    • 24 Haziran 2007 Amerika'yı bile böldük
    • 30 Mayıs 2007 F16 olayı ve komplolar
    • 17 Mayıs 2007 AK Parti'ye yapılan teklif
    • 15 Mayıs 2007 Washington "AK Parti kazanır" diyor
    • 17 Aralık 2006 Baykal neden Lübnan'da?
    • 12 Aralık 2006 Bir siyasi krizin anatomisi
    • 28 Kasım 2006 Washington gerçekten darbe mi istiyor?
    • 14 Kasım 2006 Kongreden, gelecek için ipuçları
    • 1 Ekim 2006 Herkesin sorusu: Neler oluyor?
    • 19 Temmuz 2006 Washington'la PKK dansı
    • 24 Mayıs 2006 Washington'dan görünen manzara

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,475 µs